Alarmerings- en opkomstoefening IBP Aardbevingen

19-12-2016 | Nieuws uit de regio

Alarmerings- en opkomstoefening IBP Aardbevingen     

Dinsdagavond 13 december is de opkomstoefening van het IBP Aardbevingen geweest. 

MkNN:

Voor het IBP Aardbeving is er op de Meldkamer Noord Nederland (MkNN) een scenario beschikbaar waarmee men met het intypen van een woord en het drukken op de knop “alarmeren”, alle gealarmeerde voertuigen in de been krijgt. Gisteren is dan ook de grootste alarmeringen die in het systeem zit beproefd! 

Alarmering en opkomst:

Vele ploegen en functionarissen zijn gealarmeerd, maar ook een aantal posten niet. Er worden namelijk 4 pelotons (waarvan de eerste vrije instroom is omdat plaats incident niet bekend is), 14 meetploegen, een aantal ondersteunende voertuigen, hulpverleningscontainers en de complete commandovoering gealarmeerd. Dit betekent dat een aantal posten niet gealarmeerd is omdat er restdekking moet blijven voor de regio. Voor alle gealarmeerde eenheden en ploegen hield de oefening na de opkomst en het inmelden op.

Commandovoering:

Voor de commandovoering echter niet. Zij kregen op de kazerne van Hoogezand een tabletop-oefening waarbij zij op de vele incidenten de middelen die tot dan toe beschikbaar waren in moesten zetten. In hun oefening zijn ook de posten die niet gealarmeerd zijn, later alsnog ingezet en is de restdekking door compagnieën uit Friesland en Drenthe verzorgd. Dit is overigens fictief gebeurd.

ROT sectie brandweer:

Ook de functionarissen die bij GRIP 2 een functie hebben in de brandweerkolom, zijn gealarmeerd en voor hun stond er een oefening klaar aan de Sontweg. De collega’s zijn druk bezig geweest met de beeldvorming, alle zaken buiten de 5 kilometerzone en ook werd contact gezocht met de vitale partners. Daarnaast was er regelmatig afstemming met het CoPI in Hoogezand.

Evaluatie:

De oefening en alle documentatie wordt deze dagen nog nagekeken om te kijken wat er goed is gegaan en wat niet.