Waarschuwing voor blussen frituurbranden

18-03-2014 | Nieuws uit Nederland

               

Waarschuwing voor blussen frituurbranden

Niet alle blusdekens blussen olie- en vetbranden, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA adviseert consumenten bij aanschaf van een blusdeken voor gebruik in de keuken dan ook goed op te letten of deze geschikt is voor het blussen van olie- of vetbranden. Raadpleeg hiervoor de verkoper, leverancier of fabrikant.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft een behoorlijk aantal brandblusdekens met normnummer EN 1869 onderzocht op het doven van frituurbranden. Het onderzoeksresultaat laat zien dat de meerderheid van de dekens niet voldoet aan één of meer aspecten van die norm. Vermelding van de norm (BS EN 1869) op de blusdeken is derhalve geen garantie dat de deken geheel aan de norm voldoet en geschikt is voor het blussen van frituurbranden.

 VEBON onderschrijft de conclusie van de NVWA dat consumenten er van uit moeten kunnen gaan dat een blusdeken ook geschikt is voor het blussen van olie- en vetbranden. Blusdekens die dat niet kunnen zijn in principe geen veilige producten.

 

VEBON roept consumenten die een blusdeken hebben en twijfelen aan de geschiktheid van de blusdeken deze niet te gebruiken en contact op te nemen met de leverancier ten einde hier uitsluitsel over te krijgen.

 

De NVWA heeft niet bekend gemaakt welke blusdekens niet voldoen. VEBON heeft begrepen dat de betreffende leveranciers wel zijn geïnformeerd door de NVWA. VEBON roept de leveranciers op om duidelijkheid te verschaffen aan consumenten en blusdekens die niet geschikt zijn voor het blussen van vet- en frituurbranden uit de handel te halen. Consumenten die een dergelijke blusdeken in huis hebben moet op korte termijn een passende oplossing worden geboden.

 

VEBON heeft inmiddels een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gedaan ten einde te achterhalen welke blusdekens door de NVWA getest zijn. 

 

Om de consument van goede informatie te voorzien, is vanaf vandaag de website www.frituurbrand.nl gelanceerd. Hierop staan diverse blusdekens vermeld die geheel voldoen aan de norm en veilig te gebruiken zijn. Naast blusdekens zijn vindt men er ook brandblussers die aan de eisen voldoen en geschikt zijn voor het blussen van frituurbranden. Voor de op de website vermelde producten steekt VEBON de handen in het vuur!

 

Meer weten?

http://www.frituurbrand.nl/.