Brandweerkorpsen Grootegast & Marum oefenen samen

16-05-2011 | Nieuws uit de regio

Maandagavond werd er door de korpsen Grootegast en Marum een middelbrand geoefend.  De oefening was in Doezum was uitgezet. Hier onder een beschrijving van de oefening.


Foto`s gemaakt door:  www.wido-foto.nl   waar voor onze dank!!


Beschrijving Oefening


 


De Ambulance is opgeroepen voor een ongeval op de brandsloot 3 a in Doezum, aangekomen treffen de ambu broeder een vorkheftruck chauffeur aan die gebrekkig nederlands praat( poolse afkomst) met op de heftruck een omgevallen kluis met daar onder een slachtoffer( oefenpop).De vorkheftruck staat tegen een grote loodsdeur aan die op een kiertje staat met daarachter een snijbranderset die nog aan staat en een kleine stapels hout ontsteekt, ook staat er lichte rook in de ruimte achter de grote deur.


De politie komt gelijktijdig ter plaatse met de TAS van Grootegast en op dat moment vlucht te voet de gebrekkig sprekende chauffeur van de heftruck. De politie zet de achtervolging in en krijgt de vluchtende man te pakken. Ondertussen is de TAS van Grootegast aan het werk gegaan.


Als de bemanning van Grootegast is ingezet komt de politie terug met het verhaal van de gebrekkig sprekende man, die de politie verteld heeft dat er nog twee poolse mensen aanwezig zijn in het pand. Dit is het sein voor de bevelvoerder van Grootegast om op te schalen naar middelbrand. Brandweer Marum komt ter plaatse en gaat in overleg met Grootegast. De deuren naar de andere vertrekken zijn alleen te bereiken door een  grote deur aan de voorkant van het pand. De bevelvoerder van Grootegast kan dit vertellen omdat zijn mensen de deuren die binnen in de grote hal zijn allemaal hebben gecontroleerd , en die bleken allemaal op slot te zitten.


Brandweer Marum zet dus in aan de voorkant en bij het openen van de grote deur zien ze anders niets dan rook heel veel rook, De eigenaar die inmiddels ter plaatse is kan de bevelvoerder precies vertellen hoe het pand er van binnen uitziet.


Binnen in de rook in een lange gang staat nog een vorkheftruck met nog een brandkast erop en een snijbranderset erbij . Dit zeer dichtbij een verfopslag depot in een zeecontainer .De brand is doorgeslagen naar het verf depot. Van de twee poolse mensen ontbreekt elk spoor.( die zijn gevlucht naar de zolder van deze ruimte , te bereiken via een ladder.)


De mannen konden niet meer naar buiten i.v.m de grote rookontwikkeling.


 


Speerpunten van de Bevelvoerders;


 


Grootegast : Brand grootse gevaar wegnemen oa het snijbranderset en daarna bevrijden oefenpop met                         hydraulisch gereedschap, nader bericht; middelbrand.


 


Marum           :           Brand en doorslag verfdepot, en zoeken van de twee poolse mannen, uitbreiding van de                       brand voorkomen


 


 


 


 


D3M/files/uploads/images/_DSC1295-[1024x768].jpgD3M/files/uploads/images/_DSC1319-[1024x768].jpgD3M/files/uploads/images/_DSC1345-[1024x768].jpgD3M/files/uploads/images/_DSC1368-[1024x768].jpgD3M/files/uploads/images/_DSC1409-[1024x768].jpgD3M/files/uploads/images/_DSC1426-[1024x768].jpg